07.12.2021.

JAVNI POZIV za dostavljanje ponuda za odabir agencije/firme koja će osmisliti i provesti javnu kampanju zagovaranja za promociju i usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH

O projektu Fondacija lokalne demokratije Sarajevo u partnerstvu s Udruženjem građana “Budućnost” Modriča realizira projekat “Održivo funkcioniranje specijaliziranih usluga podrške za žrtve nasilja u porodici u kriznim situacijama i nakon njih”, a u ime Sigurne mreže. Projekat se realizira uz finansijsku podršku UN WOMEN u Bosni i Hercegovini, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova” koji finansira Evropska unija.

Glavni cilj projekta je angažirati nevladine organizacije koje djeluju u okviru Sigurne mreže i imaju iskustvo i stručnost u direktnom radu sa žrtvama nasilja u porodici, kako bi se procijenio utjecaj COVID-19 na specijalizirane usluge podrške žrtvama nasilja u porodici i identificirale posebne potrebe za buduće djelovanje.

Inicijalna aktivnost projekta će biti izrada dokumenta “Analiza utjecaja COVID-19 na specijalizirane usluge podrške žrtvama nasilja u porodici”.

Analizom će se definirati prioriteti za prevazilaženje nedostataka u sistemu podrške te utvrditi i aspekt uvećanja troškova prikazan okvirno po budžetskim stavkama. 

Rezultati spomenute Analize koristit će se dalje u procesu definiranja prioriteta za prevazilaženje nedostataka u sistemu podrške, te će se pristupiti izradi policy briefa s jasno definiranim preporukama, što će biti alat Sigurne mreže za zagovaranje s donosiocima odluka na svim nivoima za unapređenje podrške radi održivog funkcioniranja sigurnih kuća u kriznim situacijama, kao što je pandemija, ali i sve druge vanredne situacije. 

Pored toga, Sigurna mreža će započeti zagovaranje s predstavnicima vlasti na nivoima entiteta i kantona (najmanje u tri kantona i dvije regije u Republici Srpskoj), kako bi se specijalne usluge podrške uključile u osnovne usluge i kako bi se omogućilo njihovo održivo funkcioniranje tokom krize i šire. Također, Sigurna mreža će nastaviti proces saradnje s gender institucionalnim mehanizmima, primarno s Agencijom za ravnopravnost spolova i entitetskim gender centrima, kako bi se uputila preporuka lokalnim zajednicama/kantonima i komisijama za ravnopravnost spolova da se planiraju interventna sredstva za finansiranje specijaliziranih usluga podrške žrtvama nasilja u porodici u kriznim situacijama.

Kao nastavak prošlog projekta koji je Fondacija lokalne demokratije realizirala uz podršku UN Women, nastavit će se proces zagovaranja sa predstavnicima vlasti  na različitim nivoima vlasti, kako bi se usvojio novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH. Akcenat će se staviti na saradnju s Komisijom za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH,koja je predlagač nacta novog Zakona koji je usvojen na Predstavničkom domu.Sarađivat će se   i sa predstavnicima klubova poslanika političkih partija, kako bi se produbio proces zagovaranja za usvajanje Zakona. 

Opis posla/Zadaci i odgovornosti

Fondacija lokalne demokratije raspisuje javni poziv za odabir agencije/firme za potrebe osmišljavanja i provođenja javne kampanje zagovaranja.

Kampanja ima za cilj podizanje svijesti donosilaca odluka i šire javnosti o potrebi usvajanja novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH, u skladu s preporukama Istanbulske konvencije

Kampanja će naglasiti dosadašnje napore Sigurne mreže i UN Women  na zaštiti žena od nasilja u porodici, utjecaj krize koju je uzrokovao COVID-19 na nasilje nad ženama u BiH, predstaviti novo zakonsko rješenje, te informirati javnost o utjecajima zakona na status žrtve i mogućnosti institucija koje direktno ili indirektno pružaju zaštitu žrtvama nasilja. 

Ova kampanja treba da bude  nastvak kampanje iz predhodnog projekta .

Sve aktivnosti organizirane u okviru javne kampanje bit će implementirane u konsultacijama s donatorom UN Women osiguravajući njegovu vidljivost.

Očekivani rezultati:

Izabrana agencija/firma će, uz konsultacije s Fondacijom lokalne demokratije, raditi na:

Kreiranju glavnih poruka javne kampanje

Definiranju ciljnih grupa kampanje

Odabiru medija koji će biti korišteni u kampanji

Odabiru najpogodnijih metoda prenošenja poruke i mjerenja učinka kampanje

Od agencije/firme se očekuje da:

Odabere, prilagodi i sugerira metodologiju provođenja kampanje

Organizira aktivnosti izvođenja kampanje uz konsultacije s FLD-om i odobrenje donatora UN Women 

Podnese izvještaj o izvedenim aktivnostima i izmjerenim učincima

kampanje

Očekuju se sljedeći rezultati kampanje:

Povećana svijest javnosti i ključnih donosilaca odluka o važnosti usvajanja novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH 

Povećana svijest javnosti i ključnih donosilaca odluka o nultoj stopi tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u porodici

Vremenski okvir

Kampanja se realizira u vremenskom okviru decembar 2021–decembar  2022. godine.

Sredstva na raspolaganju za provođenje kampanje: 10.000,00 KM.

Uslovi za prijavljivanje (kvalifikacije, stručna znanja):

Iskustvo u organizaciji sličnih javnih kampanja 

Iskustvo u izradi narativnih, operativnih i finansijskih planova javnih kampanja za zagovaranje

Poznavanje teme nasilja nad ženama i nasilja u porodici 

Za obavljanje poslova iz javnog poziva mogu se prijaviti agencije/firme koja imaju propisane kvalifikacije. 

Način apliciranja

Prijava treba da sadrži:

Opis prijedloga javne kampanje zagovaranja (kreativni koncept, metodologija i vremenski okvir implementacije kampanje)

reference agencije/firme 

prijedlog tima koji će osmisliti i realizirati kampanju

najmanje jedan CV osobe koja će učestvovati u kreiranju i implementaciji kampanje

prijedlog cijene

vremenski rok za pripremu kampanje

Prijave se mogu dostaviti u elektronskoj verziji najkasnije do 13. decembra 2021. godine na sljedeću e-mail adresu: tubsasa@bih.net.ba, ili poštom na adresu Fondacije lokalne demokratije: Radićeva 11, 71000 Sarajevo.

Postupak izbora 

 

Ocjenu pristiglih prijava, odnosno odabir najkvalitetnijeg i najpovoljnijeg ponuđača, vršit će komisija imenovana u tu svrhu.

 

Odluka o izboru ponuđača bit će dostavljena u roku od tri (3) dana od završetka konkursa i bit će objavljena na web-stranici Sigurne mreže (http://www.sigurnamreza.ba). 

 

Pravo na prigovor

 

Pravo prigovora na odluku o izboru ponuđača imaju svi prijavljeni u roku od 3 (tri) dana od dana objavljivanja navedene odluke.

 

Po isteku roka za prigovor s odabranim ponuđačem potpisat će se ugovor o međusobnim pravima i obavezama u izvršenju traženog posla.

 

FONDACIJA LOKALNE DEMOKRATIJE

Radićeva 11, 71000 Sarajevo 

Tel/fax: + 387 33 236 899

E-mail: tubsasa@bih.net.ba

Kontakt osoba: Amra Hadžić