OAK fondacija

Besplatna pravna pomoć za žene i podrška sigurnoj mreži

Glavniciljprojekta je da se Sigurnamrežaujedini i ojača,kakočlanstvoovemrežetako i internastrukturamreže, te da se razvijestrateški plan zajačanjekapacitetanjenihčlanica i uključivanjeistih u zajedničkozagovaranje.

Aktivnosti:

  1. Članstvo i struktura
    Osam  postojećihčlanicamreže(Žene saUneBihać , ŽenaBiHMostar,MedicaZenica,VivaženeTuzla,FondacijalokalnedemokartijeSarajevo,UdruženeženeBanjaLuka,Žene ženama Sarajevo,BudućnostModriča) će se redovnosastajati da bi razvileakcioni plan mreže i da bi povećaličlanstvosanovim (manjimilivećim) ali  relevantnim NVO-ima.
  2. Dijeljenjeinformacije
    Izrada web straniceSigurnemrežekao web centrakojićebitiosnovazabudućiresursnicentarmreže.
  3. Jačanjekapaciteta
    Organizovanječetiri (4) treningazanovečlanicemreže. Svakaradnagrupa(podvije NVO izsadašnjestruktureSigurnemreže)ćeorganizovatipojedantreningnapredhodnodefinisanutemuzaokodeset (10) učenicapotreningu.
    Na krajuimplementacijeprojektakojitraje 12 mjeseci,trebapostojatijasnastrategijazajačanjekapacitetacijelemreže.
  4. Advocacy/Zagovaranje
    Članicemrežećezajednorazvitizajednčki plan/agenduzagovaranjeistrategijuzauključenjejavnihinstitucija i agencijazarješavanjepitanjasamoodrživostiservisaneophodnihzaborbuprotivnasiljanaosnovuspola.

 

Očekivanirezultati:

1. Nove NVO sučlanicemreže u skladusakrieterijima i proceduramaaplikacijekoje je razvioSavjetodavnikomitetmreže  (Aktivnost 1).

2. Internastrukturamreže je učvršćenaipojačana, a članicemrežeimaju web stranicu/platfromu da bi dijelileinformacijetelakšekomuniciralajednasadrugom. Mreža je razvijastrategijuzajačanjekapacitetasvojihčlanicakoristećiznanja i iskustvavećih/jačih NVO iz SM. (aktovnosti 2 I 3).

3. SM je razvilazajedničkozagovaranje i strategiju da se insitucijesistemauključe u rješavanjezajedničkogproblemapoputuspostavesamoodrživihservisakrozjavnefondove i zagovaranjezausvajanjeZakona o besplatnojpravnojpomoći  (aktivnost 4).
 

Besplatnapravnapomoć


Glavniciljprojekta je unaprijediti  pravniokvirkojim se  spriječava  i rješavanasiljeuporodicikako bi se poboljšalo  pristuppravdizažrtvenasilja u porodicipodržavajućirazvojbesplatnepravnepomoćižrtvamaizcijeleBosne i Hercegovine.

Aktivnosti:


1.       NastavakradaCentrazabesplatnupravnupomoćpočitavoj BH

2.       MobilniPravni Tim
Ovajtimćeposjećivati i Sigurnekuće i:
a) nuditipomoć ženama u sigurnimkućama;
b) jačatikapacitet NGO članicaSigurnemrežešto je sve u skladusaciljevimajačanjakapaciteteaSigurnemreže (organizovatće se treningza 14 zaposlenika  iz 7 sigurnihkuća o osnovamapravnepomoći)

3.       Analizapravne legislative

4.       Pravnivodič

5.       Advocacy /Zagovaranje
Zajednosadrugimčlanicamamreže, FLD ćerazvitiaktivnostizagovaranjazausvajanjeZakona o pravnojpomoćikoji je trenutno u draftu.

Očekivanirezultati:

  1. Funkcionisanjecentrakojipomože ženama žrtvamanasiljaali i ostalimugroženim ženama  u BH krozreferealnisistemkreiran u saradnjisaSigurnommrežom.
    (Aktivnosti 1 i 2);
  2. Podignutasvijest i kapaciteti o mogućnostimakorištenjarelevantnihzakona o nasilju u porodici, kakoodstranečlanicaSigurnemrežetako i drugihdržavnihrelevantihčimbenika (stakeholders).
    (Aktivnosti 2 i 3);
  3. Žene-žrtvenasiljaboljeinformisane o svojimpravima.
    (Aktinvost 4);
  4. Zakon o pravnojpomoćiusvojen i time olakšanpristup ženama -žrtvamanasiljabesplatnojpravnojpomoći.
    (Aktivnosti 2 i 5);
  5. FLD omogućilapotpisivanjenajmanjejednogprotokola o saradnjisavladinimministarstvom u ciljuomogućavanjačlanicamaSigurnemreže (uključujući FLD) da vrše monitoring o implementacijispecifičnogzakona o nasilju u porodici  idrugihzakonapoputZakona o besplatnojpravnojpomoći.
    (Aktivnost 5);