26.11.2015. u Banja Lucu je održan Okrugli sto

U Banja Luci održan Okrugli sto

26.11.2015. u Banja Lucu u prostorijama Centra za socijalni rad Banja Luka održan je Okrugli sto na temu: “Usklađivanje standarda za pružanje usluga žrtvama nasilja u porodici u skladu s Istambulskom konvencijom” namjenjenu predstavnicima isntitucijama sitema u Republici Srpskoj.

Skup su organizovale članice Upravnog odbora iz RS-a Udružene žene Banja Luka I Budućnost Modriča a uz podršku Fondacije lokalne demokratije Sarajevo.

Cilj skupa je bio da se predstavnici institucija Sistema upoznaju sa potrebom usklađivanja zakonodavstva u oblasti nasilja u porodici a posebno standarda za pružanje usluga žrtvama nasilja u porodici   u Federaciji BiH I Republici Srpskoj sa ratifikovanom Istambulskom konvencijom .

Na okruglom stolu je bilo prisutno 27 učesnika.Skup je otvorila Ministrica porodice,omladine i sporta RS Dr.Jasmina Davidović.Okrugli sto je vodila  Nade Golubović,predsjednice Upravnog odbora fondacije Udružene žene te predstavila rezulate uspotaaljene baze podatka usklađenosti legislative BiH sa Istanbulskom konvencijom.


Prezentaciju na temu:”Baza podataka slučajeva nasilja u porodici sačinjena na osnovu usvojenog Prvilnika o prikupljanju i čuvanju podataka izvještaja” održala je  dr,sci.Natalija Petrić ,savjetnica u Ministarstvu porodice,omladine I sporta RS-a .Amer Homarac ,pravni savjetnik u Fondaciji lokalne demokratije Sarajevo je predstavio Analizu usklađenosti postojećih standard servisa koji se pružaju žrtvama nasilja u porodici u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj s Istanbulskom konvkonvencijom,koju  je izradio pravni tim FLD u saradnji sa ostalim članicama Sigurne mreže.